Hírek

Adózási változások 2021

Tisztelt Ügyfelünk, és Kedves Olvasónk!

 
A Magyar Közlöny 276. száma tartalmazza a 2021-es adóváltozásokat, amik a következők:
 
1.SzJA törvényt érintő:
a.A minimálbér várható összege (még nem fix) 166.000,-/hó, és 955,-/óra
b.A garantált bérminimum összege (ez se fix) 217.000,-/hó és 1248,-/óra
c.A súlyos fogyatékosok kedvezménye adóalapcsökkentő kedvezménnyé alakul át, sorrendben a NÉTAK után (azaz másodikként), megelőzve az első házasok és a családi kedvezményt kell érvényesíteni. Mértéke a minimálbér 33%-a, azaz várhatóan 54.780,- lesz/hónap.
d.Megszűnik a „közös őstermelői forma”, helyette „Őstermelő CSaládigazdasága” azaz ÖCSG lesz.  9.660.000/évig lesznek adómentesek, 9.660.000 és 19.320.000 között átalányadósak, felette normál adózással kell adózni. A dolgozó felvételekor meg kell kérdezni, hogy van-e őstermelői igazolványa, és, hogy a bevétele meghaladja-e a 3.984.000,- forintot, mert ha igen, a munkáltatónál már nem kell szochó fizetni. 
e.A SZÉP kártyák magasabb összegű kedvezményes adóval adható határa megmarad 2021-re!!!
2.ÚJ Munkaügyi Felügyeleti Hatóság jön létre:
a.A Munkaügyi Felügyelet kiválik a Kormányhivatalból, és önálló hatóságként fogja a munkaviszony bejelentését, a munka és pihenőidő betartását ellenőrizni, de átveszi a NAV-tól a bérszámfejtés ellenőrzését, ezt a jövőben nem a NAV ellenőrzi. A TB-t ez nem érinti, az továbbra is TB marad.
b.Erre új törvényt írtak, amiben ez is benne van: „A ház körül tevékenykedő személy, ha nem az ingatlanban lakik, és nem a PTK szerinti közeli rokona a lakóknak, vagy a tulajdonosnak, akkor vállalkozói jog viszonnyal, vagy bejelentett háztartási munkával kell rendelkeznie, ellenkező esetben ez fekete foglalkoztatásnak számít.”
3.KIVA adó:
a.Január 1-től 11%
4.KATA adó:
a.Ha a vállalkozó egy cégnél több, mint 3 milliót számláz, a kifizetőnek 40% különadó terhe keletkezik.
b.Szigorú ellenőrzés alá vonják a csak egy cégnek számlázó KATÁSokat.
5.ÁFA törvény:
a.A magánszemélyek részére is online számlát kell adni.
b.A fizetéshez minden vállalkozásnak biztosítani kell bankkártyás terminál, vagy online fizetési lehetőséget is.
c.Az áfa tervezetét elkészíti a NAV, de felül kell vizsgálni, mert ha valamely számla egyedi gazdasági körülmények miatt csak részben számolható el, azt a NAV nem látja, ki kell javítani.
d.Jelentősen megváltoztak a nemzetközi kereskedelmi értékhatárok az áfa mentességre, és már az on-line eladásokra is kiterjed. Nagyon át kell gondolni, hogy közösségi kereskedelmet, de főleg EU-n kívülit folytasson-e, ha eddig nem tette. (Fontos: ez a kereskedelem, a fuvarozás nem ide tartozik!). A részletszabályok külön mellékelve.
6.Iparűzési adó:
a.A jövő évtől a HIPA adót a NAV szedi be.
b.Ha több településen működik valamely cég, akkor eddig meg kellett osztani az iparűzési adót, ez megszűnik. A NAV központilag osztja szét.
c.Bevallást csak ányk-n lehet majd csinálni, az önkormányzati portálon megszűnik.
7.Gépjárműadó:
a.Kizárólag a NAV felé fogunk fizetni, elveszik az önkormányzatoktól.
8.TB törvény:
a.Az EÜ szolgáltatási járulék 8000,- Ft/hó lesz jövő évtől.
 
Egyenlőre ennyi a változás.
 Gubala Ferenc

Ügyvezető
2020-12-11 17:58:00

Bér és TB ügyintézők kézikönyve 2021

A "Bérszámfejtők és TB ügyintézők kézikönyve 2021" című könyvünk 2021.01.15-től már kapható a SALDO ZRT forgalmazásában.
https://saldokiado.hu/

2020-09-28 19:15:00

Munkahelyek megőrzését segítő bértámogatás

Fontos! A Kormányhivatal tájékoztatása alapján ideiglenesen szünetel a bérköltségtámogatás a Gyöngyösi kistérségben!
Megjelent a 105/2020. számú Kormányrendelet, mely a bérköltségtámogatásokról rendelkezik
         Azon vállalkozások, akik munkavállalóikat a munkaidő csökkentése útján megpróbálják megtartani, egy 3+1 hónapos támogatási időszakot felelölelő bérköltségtámogatásra számíthatnak. Természetesen ez feltételeket is támaszt az igénylővel szemben, mint a munkaidő legfeljebb napi 4 órásra történő csökkentése, vagy a köztartozásmentes állapot. A munkavállaló sem lehet érintett egy korábbi TOP vagy GINOP támogatás szerződésszegő lezárása miatti eltiltásban. Fontos, hogy akinek folyamatban lévő GINOP/TOP támogatása van, nem terjeszthet elő ilyen igényt. A részletszabályok tekintetében a húsvéti ünnepeket követően, április 15-től tudunk információt szolgáltatni. Azon régi és új ügyfelünk számára, aki érdeklődik a támogatási lehetőség iránt, az info@plenusconto.hu címen biztosítunk lehetőséget, hogy előzetesen jelezzék ilyen igényüket.
 


Mátraszentimre, 2020.04.10
Gubala Ferenc
Plenus Conto Bt
2020-09-28 17:26:00

COVID tájékoztató ügyfeleknek

Tisztelt Ügyfelünk!

Sajnos mi is kénytelenek vagyunk szigorítani a COVID helyzet miatt, a saját és az Önök egészségnek védelme érdekében. Ezért az alábbi intézkedéseket vezetjük be:

- Figyelemmel a koronavírus miatti helyzetre kizárólag időpont egyeztetéssel fogadunk ügyfeleket. 
- Egy időpontban csak egy ügyfél tartózkodhat a helyiségben.
- Az irodába lépve kötelező a maszk használata.


Megértésüket köszönjük,

A Plenus Conto Csapata

 
2020-09-28 17:13:00